Polarisatie: Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken

Dit heldere basisboek is geschreven voor professionals die grip willen krijgen op polarisatie in de dagelijkse praktijk. Of het nu gaat om politie, rechtspraak, onderwijs, of we nu burgemeester zijn, leerkracht of journalist; we hebben visie, inzichten en handvatten nodig in een tijd waarin polarisatie - wij-zij denken - zich als een rode draad door politiek en samenleving rijgt. 

 

Het boek levert eye-openers en beschrijft in drie delen wat we moeten weten om een polarisatiestrategie te ontwikkelen en toe te passen. Het eerste deel behandelt de dynamiek van polarisatie, waarna in het tweede deel het conflict; 'het kleine broertje van polarisatie' aan bod komt. Doorspekt met praktische voorbeelden komen de grondpatronen in ons handelen en denken aan bod, naast de mensbeelden die ons daarbij parten spelen.

In het derde deel wordt de gereedschapskist - hier al toegerust met inzichten - aangevuld met praktische handvatten. Wat is er nodig voor depolarisatie? Wat zijn de mogelijkheden in de preventiefase, de interventiefase, de bemiddelingsfase en de verzoeningsfase van polarisatie & conflict? Hoe hanteren we daarbij dialoog? En wat zijn de valkuilen? Polarisatiestrategie vraagt om een juiste timing en een afgewogen inschatting van alle krachten. Het denkkader van Bart Brandsma biedt een werkbare en nieuwe benadering, waarmee we onze onmacht in polarisatie kunnen verruilen voor een bewuste polarisatiestrategie en een kundig inzetten van mediative speech en mediative behaviour.  Het sluit vervolgens af met twee invalshoeken die niet kunnen ontbreken in een boek over wij-zij denken, hoe hangt radicalisering samen met polarisatie en hoe staat het met de zo noodzakelijke koerswijziging binnen een specifieke en voor polarisatie zeer belangrijke beroepsgroep; de journalistiek?

 

De inzichten krijgen een praktische vertaling en de handvatten zijn in de praktijk met en door professionals ontwikkeld. De tekst in dit basisboek is voorzien van heldere modellen. 

 

Auteur Bart Brandsma

Aantal blz. 124

LxHxB (mm) - 240x170x15

Gew. 265 gr.

Uitgegeven door BB in Media - 2016

ISBN-nummer 978-90-825957-0-3

 

Verzending binnen Nederland is gratis, verzending naar België is € 3,80. Verzending naar alle andere landen is € 7,60.

Stuur voor het bestellen van grote aantallen een e-mail naar bestelling@polarisatie.nl en informeer naar de kortingsmogelijkheden.

€ 24,75

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

De hel, dat is de ander

We zijn verdeeld in een ‘wij’ en ‘zij’. Moslims en niet-moslims staan tegenover elkaar. In het debat tussen de partijen klinkt steeds weer dezelfde mantra: moslims moeten de kloof dichten. Zij moeten zich aanpassen. Zij moeten een Verlichting doormaken. En wat moet de niet-moslim? En bestaat die wel. Kan ik als niet-moslim aan dit etiket ontkomen?

 

Filosoof Bart Brandsma besluit op zoek te gaan naar ‘de harde kern’, het verschil in denken van moslim en niet-moslim. Hij ging op bezoek bij intellectuelen en reisde af naar Suriname, Indonesië, Turkije, Marokko, Senegal, Israël, Nepal, Frankrijk, Bosnië. Hij sprak met Tariq Ramadan, Farish Noor, Mohammed Arkoun, Abou Jahjah, Serigne Gade Fall en vele anderen. Ze hielden hem een spiegel voor. De Europeaan zit soms gevangen in een waarheidsdenken. Waar is de ruimte voor een denken in waarachtigheid?

 

Op meeslepende en originele wijze analyseert Bart Brandsma het denken van de homo universalis tegenover het denken van de homo secularis. Vervolgens laat hij zien hoe moslim en niet-moslim elkaar kunnen vinden als het gaat om concrete zaken als de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat en de positie van de vrouw.

 

“Waarom horen we zulke doordachte geluiden zo weinig in onze angstwekkend op hol geslagen provincie?” Mohammed Benzakour, schrijver

 

“ Het boek van Brandsma is een mooi en subtiel geschreven vertoog over een van de meest lastige problemen van deze tijd. Het bevat verrassende inzichten” Paul Cliteur, rechtsfilosoof

 

“ In plaats van grote antwoorden als een donderpreek te formuleren tracht Brandsma juiste vragen te stellen.. een rustpunt tussen alle (ook verbale) geweld” Jos Geysels in De Morgen

 

Auteur Bart Brandma
Aantal bladzijden 124
LxHxB (mm) 240x170x15
Gew. 265 gr.
Uitgegeven door BB in Media - 2016

ISBN-nummer 978-90-825957-1-0

 

Verzending binnen Nederland is gratis, verzending naar België is € 3,80. Verzending naar alle andere landen is € 7,60.

Stuur voor het bestellen van grote aantallen een e-mail naar bestelling@polarisatie.nl en informeer naar de kortingsmogelijkheden.

 

 

€ 24,75

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1